משמעות הצבעים בעולם הפרסום
הרצאה שבועית
#וואן זה לא רק מספר זה דרך חיים
בעולם הפרסום יודעים כבר מזמן שניתן להשתמש בצבע על מנת להשפיע על צרכנים. לא סתם משתמשים למשל בצבע אדום בלוגואים, שקיות ועטיפות של מוצרים.
הצבע האדום מתחבר לנו בראש ובראשונה למילה תשוקה. או כמו שאולי אתם מכירים אותו בצמד המילים: "בא לי". הצבע האדום יוצר אצלנו חשק מידי למשהו שעומד מולינו. בא לנו אותו ואנחנו חייבים לקבל אותו מיד. ואכן, פסיכולוגים שחקרו את השפעת הצבעים על תרבות הצריכה הגיעו למסקנה כי הצבע אדום גורם לנו לרצות לקנות. ובתרגום סמבולי לספק את התשוקה שנוצרה בנו כתגובה לצבע אדום.
גם בעולם האופנה אישה שרוצה להיראות הכי סקסית לובשת שמלה אדומה. כמו בשיר "lady in red" של כריס דה ברג.
מרלין מונרו ומדונה, ידעו היטב את הסוד והרבו להתעטף בצבע אדום על מנת לבנות את תדמית סמל הסקס ואלילת המין שלהן.
אחד המוצרים המתקשר מאוד חזק לתשוקה הוא שוקולד. ואכן אם תבחנו לוגואים של חברות המייצרות שוקולד מסביב לעולם כמעט תמיד תגלו כי הלוגו הוא בצבע אדום.
גם אצל הסינים הצבע האדום מסמל הצלחה ושפע. ולא סתם במסעדות הסיניות מקפידים שיהיו פרטים רבים בצבע אדום. כמה פעמים קרה לכם שתכננתם להזמין במסעדה הסינית רק אגרול ובסוף מצאתם את עצמכם מזמינים חצי תפריט? אל תתפלאו אם היה זה הצבע האדום מסביב שהשפיע על בחירתכם.
דוגמא מצויינת לשימוש בצבע בעולם הפרסום היא חברת הטלפונים הסלולריים אורנג'. החברה בחרה לה כשם את הצבע הכתום ומאז היכנסה לשוק בישראל הטמיעה בנו את השילוב של כתום ושחור. היום הגענו כמעט כולנו למצב שאנו לא יכולים לראות ריבוע כתום מבלי לקשר אותו ללוגו החברה. גם אם תראו משהו הולך עם חולצה שחורה ועליה כיתב בכתום מיד תחשבו שהוא קיבל אותה מחברת אורנג'.
למה בחרה החברה בצבע הזה דווקא? האם זו מקריות?
מריה קלאודיה קורטס מסבירה במצגת המצויינת שבנתה את המילים המתקשרות לנו עם על צבע.
http://www.mariaclaudiacortes.com
למשל לצבע כתום היא משייכת מילים כמו: השראה, חמימות, שפע, טעם טוב, תקשורת, עזרה לזולת ואקטיביות.
חברת אורנג' בחרה בצבע כתום בגלל שהוא מסמל עבורה שירותים והשקפת עולם אותם היא רוצה לשדר ללקוח. החברה מאוד עקבית במסרים שהיא מעבירה ומשתמשת בקמפיינים שלה בשפה של הצבע כתום. כך למשל תוכלו למצוא סלוגנים כמו :be inspired שבא מהמילה השראה המתקשרת לכתום.
או כל המיתוג של אורנג' משפחה אשר מגיע החמימות של הצבע כתום.
לעומתה בחרה חברת סלקום בצבע סגול.חלק מהמילים המתקשרות עם הצבע סגול (ע"פ קורטס): יוקרתיות, נשיות, מלכותיות, ושמירת אמונים.
מאחר וסלקום לא מנסה לשדר מסר נשי או יוקרתיות ומלכותיות, אני אישית חושבת שהבחירה משדרת רצון להעביר מסר של שמירת אמונים אשר בא לידי ביטוי גם בסלוגן "בשבילי הכוכב הוא אתה"
זאת אומרת כל לקוח חשוב, וכל לקוח הוא כוכב.
כמובן שאין כל זה אומר שאם אתם רוצים שכולם יהיו נאמנים לכם עליכם לצבוע את כל החדרים בבית בסגול וללבוש סגול מעתה ועד עולם. אנני טוענת שהצבע סגול הוא הגורם המרכזי לשמירת האמונים חברה אבל הוא בהחלט מיצג את המסר והמוטו אותו רוצה סלקום להעביר ללקוחותיה. המסר נבנה בצבע של הלוגו, בסלוגן, באמנת השירות ובחזון החברה. הצבע הוא עוד אמצעי לתקשרות לא מילולית העובדת ישירות על התת מודע ומשפיעה על רגשות ותגובות הצרכן.
לבחירת הצבע בתהליך מיתוג עסקי חשיבות רבה, הצרכן תופס במוחו את הצבע בחוד החנית ורק אחריו כל היתר: ריח, שם, צורה, מילים, צליל וכו´.
מדוע ניצב הצבע בשורה הראשונה ?
לצבע תכונה קולקטיבית, הוא זכיר קליט וממגנט ואינו תלוי במילים ושמות.
הצבע מתקשר לתכונות, לרגשות ולמצבי רוח. הצבע סופג משמעות ונתון להתנייה ולחיבור אסוסייטיבי.
צבעים הפכו למאגר של אסוציאציות המוכרות לרבים. הצבעים נוגעים הישר בליבנו. כבר משחר ילדותנו לימדו אותנו לפתח רגשות לצבעים.
אם משתמשים בצבע למיתוג סביר להניח כי המוצר יקשר לצבע ולמשמעות וילווה את המוצר.
מבין התכונות שמביא איתו הצבע אין ספק כי הבולטת שבהן היא המשמעות הרגשית.
צבע נוטה להשרות על הצופה אווירה רגשית.
חיבור נכון בין המותג לצבע הנכון לא רק תמשוך את תשומת ליבו של הצופה אלא לא תשאיר אותו אדיש למותג או למוצר.
יחד עם זאת יש והצבעים מעוררים בעני יחידים ובקבוצות בודדות אסוציאציות שליליות והם תלויי תרבות. המסקנה שיש להשתמש בצבע בתהליך מיתוג עסקי תוך מודעות לפוטנציאל העצום כאמצעי למיתוג, כמו לסיכונים.
מה משמעות הצבע בתהליך מיתוג עסקי ?
*על פי מחקרים שנעשו בעולם הפרסום בארה"ב:
הצבע הכחול במיתוג עסקי : כחול נתפס כצבע מגניב , אמין, שאפשר לסמוך עליו, מקושר לים לשמים, מקרין עומק, יציבות, ביטחון, אינטליגנציה. עוזר לנפש, מרגיע, מאט את קצב חילוף החומרים.
צבע פופולארי בקרב מוסדות פיננסיים.
הצבע האדום במיתוג עסקי : האדום מפעיל את בלוטת יתרת המוח, צבע אנרגטי, פרובוקטיבי, סכנה, כוח, נחישות, תשוקה אהבה, אומץ. צבע בולט מאוד.
הצבע הירוק במיתוג עסקי : ירוק משדר בריאות, הרמוניה וצמיחה, רעננות, רוגע, שלווה. לירוק תכונות של ריפוי ומשפר את הראיה.
הירוק מקבל משמעויות שונות בגוונים השונים שלו לדוגמא ירוק עמוק משדר יוקרה ואילו ירוק בהיר משדר רוגע.
הצבע הצהוב במיתוג עסקי : צהוב מזוהה עם השמש. לפיכך, הוא מזוהה עם אופטימיות, חמימות, שמחה, הנאה ומרץ, כבוד ונאמנות. גוונים מסוימים של צהוב מעוררים מחשבה ויצירתיות.
העין מבחינה בגווני צהוב בהיר לפני כל צבע אחר, תכונה אשר מנוצלת היטב בשילוט בנקודות מכירה.
יחד עם זאת שימוש מופרז בצהוב מעורר עצבנות.
הצבע הסגול במיתוג עסקי : סגול נתפס כצבע מרגש, חושני, יצירתי, צעקני, ייחודי , תחכום, רוחניות, מסתוריות ואת משפחת המלוכה .
צבע סגול לבנדר משדר נוסטלגיה, עדינות, מתיקות. צבע מועדף לשדר יצירתיות.
הצבע הורוד במיתוג עסקי : ורוד בהיר נתפס כצבע רך, רומנטי, מתוק, ילדותי, עדין. ורוד כהה משדר אנרגיה, שמחה, שובבות, התרגשות, חושניות, חמימות, קלילות.
צבע מומלץ למוצרים אופנתיים עבור נשים או בנות אך לא למוצרים יוקרתיים.
הצבע הכתום במיתוג עסקי : הכתום משלב את האנרגיה שבצבע האדום ואת השמחה שיש בצבע הצהוב. צבע עליז מזוהה עם שפע, הצלחה, שמחה, כיף, חיוניות, חברותי, עסיסי, מעורר, בעל ניחוח מיוחד.
הכתום מעלה את צריכת החמצן למוח. עובד טוב עם עסקי אוכל, מסעדות, עסקי בריאות ומכוני יופי.
הצבע החום באז´ במיתוג עסקי : חום באז´ מעביר פשטות, עמידות ויציבות. צבע נאטרלי, רך ונעים. חום טרקוטה צבע ארצי חם, כפרי, מזמין בברכה. צבע מזוהה עם התעשייה המסורתית בשל היותו קרוה לצבע עפר.
הצבע השחור במיתוג עסקי : שחור נתפס כצבע עוצמתי, אלגנטי, מסתורי, אמיץ, קלאסי, כבד, בסיסי, יוקרתי, קסום. עובד היטב עם מוצרים יקרים אך יכול להעביר גם רושם של מוצר כבד.
הצבע האפור פחם במיתוג עסקי : אפור כהה נתפס כצבע עוצמתי, מקצועי, קלאסי, יקר, מתוחכם, יציב, שקול, נצחי
צבע כסף במיתוג עסקי : כסף נתפס כצבע קלאסי, קריר, יקר, בעל ערך, משויך לכסף ( ממון )
הצבע הלבן במיתוג עסקי : לבן מעביר פשטות, ניקיון, טוהר, מקושר לאור תמימות, בתוליות, בטיחות ניקיון.
צבע לבן מבריק תופס את העין מיד. שימושי במוצרי תינוקות ובריאות.
כל הצבעים ניתנים לסיווג לפי שתי קטגוריות בסיסיות: חמים וקרים. צבעים חמים כמו אדום או צהוב המשדרים אנרגיה, מול צבעים קרים כמו כחול המשדרים יותר רוגע
לפני בחירת צבעים שאל את עצמך חמש שאלות ?
האם הצבע מתאים לקהל היעד שלי ? מין, גיל, תרבות ועוד משתנים דמוגראפיים.
האם הצבע המרכזי שבחרתי ייחודי, הוא מבדל אותי מול המתחרים ? (אם אתה מותג קטן ובוחר להיות מזוהה עם צבע של מותג גדול זה עלול לעזור בהתחלה אך לטווח רחוק לחזק את המותג הגדול).
האם הצבע שבחרתי עומד בשורה אחת עם המסר שאני רוצה להעביר על המותג ?
האם הוא צבע אופנתי, טרנדי או צבע שיאריך ימים? צבע טרנדי ואופנתי מזוהה עם קהל צעיר, האם הוא יפעל גם על הקהל המבוגר והשמרני שלי ?
האם הצבע שבחרתי הוא צבע פרקטי שניתן לשמר בו את האחידות ?
לאחר שבחרת צבע יש חשיבות רבה לשעתוק נכון של הצבע באמצעי המדיה השונים, לאחידות ולעקביות יש חשיבות רבה במיתוג.
מגמות צבע בעולם המיתוג העסקי
לא פעם שמעתם בתהליך מיתוג לחברות " אנחנו אוהבים את זה נקי ", במראה נקי הם מתכוונים שהם רוצים לשדר " היי-טק " עיצוב מינימליסטי המכיל שפע חללים ריקים, ומתבסס על צבע מרכזי אחד לגווניו השונים בשילוב טקסט אפור כהה או שחור.
גם שמשתמשים בצבעים עזים עדיין ניתן לשמור על מראה נקי - רצוי למתן אותם באמצעות שחור/לבן/אפור במינון דומה.
איזה צבעים יתאימו לאתר האינטרנט שלי ?
בעולמות הוירטואלים של היום אתם חשופים לגירויים חזותיים רבים, הזמן והסבלנות התקצר ובפניכם האופציה ל"זבזב", לכן כשאתם עומדים מול אתר עמוס צבע, עמוס מלל לא ממוקד הזמן שהגולש יצפה באתר הוא מבחן ה-7 שניות בתת מודע מעבר לכך עוד 2 שניות הוא יעבור לאתר הבא.
סקר שנערך בארה"ב בשנת 2007 מדרג את הפופולאריות של צבעים בפרסומות:
כחול
אדום
ירוק
לבן
ורוד
סגול
כתום
צהוב
איך משלבים צבעים במיתוג עסקי?
השתמשו בצבע מוביל ובגוונים מאותה משפחה אשר יצרו הרמוניה מוצלחת.
את ההשראה אני ממליצה לשאוב מאתר KULERADOBE אשר יצרה עבורנו מעבדה וירטואלית.
אשר ניתנת לשילוב ישירות לתוכנת אילוסטרטור. לחיצה על כל צבע מובילה לשילובי צבעים מרשימים, נסו.